Predania - Bucuresti
Pentru achiziționarea cărților Editurii Predania vă recomandăm să intrați pe siteul www.prietenii-predania.ro.


Pagini Vii de Cultură Aromână

Inapoi
20 Aprilie 2012

Proiectul Avdhela, Biblioteca Culturii Aromâne (susţinut de Asociaţia Aşezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina şi Editura Predania) şi Radio România Constanţa vor oferi publicului constănţean în perioada 26-29 aprilie o serie de manifestări culturale de marcă, cu invitaţi de renume din cultura aromână şi momente inedite.

Cu prilejul lansării în Constanţa a primei biblioteci virtuale a culturii aromâne, www.proiectavdhela.ro, timp de 4 zile se va derula un amplu eveniment denumit „Pagini Vii de Cultură Aromână", un eveniment ce va aduce împreună comunitatea de aromâni din Dobrogea, precum şi pe toţi cei interesaţi de valorile acestei culturi. Sub titlul "Paginile Vii ale Culturii Aromâne" stă un concept ce doreşte să pună accentul pe dinamismul actual şi capacitatea vie de a produce sens a culturii aromâne, o cultură departe de a se stinge. El va fi ilustrat de momente şi elemente de cultură ce ţin atât de străvechime, cât şi de cele mai noi expresii ale spiritului aromânesc creator. Evenimentul îşi doreşte, aşadar, să reunească pagini de viaţă aromânească trecută şi prezentă, din care să se perpetueze paginii de viitor.

Evenimentul va include un program variat. Deschiderea va avea loc la Ceainăria Cărtureşti din City Park Mall, joi, 26 aprilie de ora 19.00 cu proiecţia trailerului unui film documentar în lucru şi un concert extraordinar de muzică polifonică aromânească al grupului de aromâni fârşeroţi din Cogealac. Manifestările vor continua vineri, 27 aprilie cu ateliere interactive de cultură aromână în licee şi facultăţi din Constanţa, o expoziţie de pictură cu artişti aromâni de la ora 14.00 la Sala „Ion Nicodim" a Pavilionului Expoziţional Constanţa, urmând ca sâmbătă 28 aprilie, începând cu ora 11.00 să se desfăşoare prezentări de lucrări şi publicaţii, proiecţii de filme documentare la Sala „Remus Opreanu" a Prefecturii Constanţa şi lansări de carte la Librăria „Prăvălia cu Cărţi", în a doua parte a zilei. În prima parte a programului se vor oferi premii pentru activitatea din domeniul culturii aromîne personalităţilor de renume de origine aromână în cadrul Galei Radio România Constanţa, Ediţia a V-a. Pentru ultima zi, duminică, 29 aprilie, la Restaurantul „Zorile" au fost pregătite programele artistice ale ansamblurilor folclorice şi interpeţilor aromâni consacraţi cu cântec şi dans, expoziţie de obiecte de colecţie şi costume vechi aromâneşti, precum şi cel mai amplu târg de artă culinară aromânească.

Intrarea este liberă pe tot parcursul manifestărilor.

 

site realizat de atelierul de grafică