Libraria
 

Librăria Predania depășește cadrul unui simplu magazin de carte religioasă. Este, dincolo de text, un pretext: un loc de întâlnire între oameni și cărți, oameni și oameni, cărți și cărți. Cărți vechi, scorojite, răsfoite de niște degete demult apuse și cărți noi, în care mâna omului n-a pus niciodată piciorul. Căni de ceai ori cafea pentru deschiderea papilelor artistic-gustative. Filme, pânze, tesături, încrustări. Oameni care să dea sens. Cuvinte. Tăceri. Adulmecări.

 

Rostul Librăriei este de a crea întâlnirea. Întâlnirea cu cartea din raftul bibliotecii, al librăriei, al anticariatului. Întâlnirea cu un prieten, ca să îi spui despre o carte care a schimbat ceva în viața ta. Întâlniri în cadrul lansărilor de carte. Întâlniri pe teme arzătoare pentru noi, deopotrivă cetățeni ai lumii și trup al Bisericii. Întâlniri pentru grupuri de discuție și de studiu cu un spectru tematic larg, de la politică, probleme sociale, la istorie veche și contemporană, literatură, artă, la studii biblice, patristice, la muzică psaltică, iconografie. Întâlniri la filme, la expoziții de icoane sau fotografie, la vernisaje de artă. Întâlniri la concerte de muzică autentică, bisericească, populară și clasică. Întâlniri cu cei mici la ora de povestiri, la care să le citim istorii potrivite înțelegerii vârstei lor despre înțelepciunea lui Dumnezeu și faptele minunate ale sfinților. Aceste întâlniri intenționează să devină o interfață creștină de dezbatere și discuție în care creștini din diferite comunități bisericești să găsească și să ajungă să recunoască o bază comună de acțiune și de înțelegere eclezială a vieții.

 

O altă intenție de principiu a acestui demers este cultivarea discernământului în fața agresiunii de oferte - de consum, de cultură - la care este expus creștinul contemporan. De cele mai multe ori, inflația de oferte este lipsită de criterii valabile de alegere și omul se vede rătăcit într-o mare de produse și de informații. Noi ne propunem să vă oferim cărți de referință, reprezentative, valoroase din toate domeniile culturii bisericești și laice, din spațiul românesc, balcanic și european.

 

În acest sens, fondul de carte este foarte variat. Aici veți găsi, pe de o parte, operele și mărturiile Predaniei Bisericii: Scripturi și cărți de cult, cărți de rugăciune, Părinți bisericești, vieți de sfinți de la începuturile Bisericii până în timpurile moderne, relatări despre martirii Bisericii, scrieri theologice și dogmatice, scrieri despre simbolismul Bisericii, despre istoria Bisericii, comentarii scripturistice, înțelepciunea părinților deșertului, cărți despre războiul duhovnicesc, cărți despre icoane, muzică bisericească și artă religioasă autentice.

 

De asemenea, tocmai din dorința de a cultiva acest discernământ al alegerii, oferim și cărți din predania strămoșească a neamului românesc: carte veche românească, cărți despre istoria, credințele și obiceiurile neamului nostru. Lărgind spectrul ofertei, vă propunem tot ce înseamnă carte semnificativă: literatură clasică, filozofie, sociologie, pedagogie, medicină, gastronomie, manuale, dicționare etc. Pentru cei mici avem cele mai frumoase basme, dar și carte catehetică potrivita varstei, povestiri cu tâlc despre sfinți, Biblii pentru copii, toate frumos ilustrate în tradiția iconografică a Bisericii. De aceea, spațiul unei asemenea Librării Predania se cere adecvat acestei intenții. Atmosfera generală trebuie să fie asemănătoare celei dintr-o biserică, în care toate simțurile să fie atinse - prin icoană, candelă, tămâie și muzică - și să ridice mintea de la haosul străzii către gândurile theologice.